PUSHKAR/CAMELFAIR

Daar ben ik alweer, maar ik had Pushkar nog beloofd.
Wij hebben een fantastische week in Pushkar gehad. Ons hotel was lekker met zijn tuin en terras; regelmatig vogels en eekhoorntjes gezien, maar die laatsten zie je echt overal ook in een straat in de stad. De service in het hotel evenaarde niet de prijs die tijdens het festival 3x zoveel is, maar dat is India.
Onze eerste dag zijn we naar de kamelen geweest, waar er heel wat van waren al zei iemand dat er vroeger meer waren. Kamelen worden gekocht en verkocht en je kan er op rijden of je in een karretje achter de kameel laten vervoeren.
Kamelenkeutels worden gedroogd en daar wordt mee gekookt. Hele families bivakkeerden daar ook in het woestijnzand. Een heleboel kamelen worden versierd en met zwarte verf wordt de kop en rond de staart beschilderd.
Toen we op weg waren naar het heilige meer probeerden neppriesters ons tot een ritueel aan het meer te verleiden, maar we kenden die truc van 25 jaar geleden nog (1e keer India!). Je krijgt bloemblaadjes in je hand gedrukt, die je samen met een “gebed” van de neppriesters in het water moet strooien. Je wilt op zo’n moment respekt tonen, maar als je jezelf dan opeens een belachelijk bedrag hoort noemen dat je gaat doneren word je wakker. Je hebt dan al een rode stip op je voorhoofd en krijgt een rood koordje om je pols, na natuurlijk een klein bedrag gedoneerd te hebben. We moesten dan ook stiekem gniffelen als we buitenlanders met een rode stip zagen rondlopen.

We hebben elke dag een siësta ingelast want tot nu toe is het overdag nog steeds 30-33 graden. De nachten zijn nu ongeveer de helft daarvan, dus wel goed slapen. Bovendien lopen we natuurlijk niet al te best.
Elke dag/avond was er wel iets te beleven/zien.
Zo werden de eerste avond rond het meer waxinelichtjes aangestoken, terwijl er van alle kanten een kakofonie van gebeden tot je kwamen. In de omtrek van het
meer staan zo’n 500 grote en kleine tempels en iedereen wil zich laten horen.
Overdag neemt het groeiend aantal pelgrims een bad in het heilige meer, waar we regelmatig van bovenaf naar hebben zitten kijken.
Op het festivalterrein was ook van alles te doen: spelletjes tussen Indiase en buitenlandse jongeren, zelfs een cricketwedstrijd in “Langaan stijl” tussen een Indiaas en Australisch team en de wedstrijd, wie de mooist versierde kameel had, de best dansende kameel en -paard had (deze 2 laatsten vond ik dierenmishandeling) en de man met de mooiste/langste snor.
Tussen buitenlandse stellen was er ook nog een wedstrijd wie het snelst en mooist een tulband had gemaakt op het hoofd van de partner.
’s Avond was er ook nog een muziekprogramma op het festivalterrein, wat je van ver kon horen dus niets voor deze twee. Waren een avond bij het meer bij een speciale ceremonie, waar het geluid uit de boxen je trommelvliezen bijna deed scheuren. De priester zwaaide met brandende “toortsen”. We hebben zoiets nog veel grootser in Varanassi gezien.
We zijn ook een avond naar klassieke dans geweest, die door studenten van de muziek-, dansschool werd uitgevoerd; beter voor onze oren.
Buiten het festivalterrein was er ook nog een kermis en overal langs de weg zaten mensen met hun meegebrachte waren; je kan het zo gek niet bedenken of het werd er verkocht; naast de al bestaande winkeltjes. Natuurlijk was er ook van alles te eten en drinken in stalletjes.

Kwamen op een avond ook nog een bruilofsstoet tegen met de bruidegom op een paard, want ja ook dat gaat door als de sterren gunstig staan.
Vandaag zijn we uit Pushkar vertrokken; het festival was nog wel niet afgelopen, maar de voor ons leukste dingen waren geweest en het steeds maar groeiende aantal pelgrims versperde de nauwe straten, waar dan ook nog de nodige motoren doorheen kwamen. Je vraagt je af waarom de organisatie daar geen paal en perk aan stelt. Auto’s en motorriksja’s moesten gelukkig wel omrijden. Een dag was er ook nog een grote optocht van de politieke partij BJP en kon je helemaal geen kant uit (7/+2 zijn er verkiezingen in Rajhastan).
Maar ………we hebben genoten. Tot de volgende keer maar weer.

Plaats een reactie